Добре дошли в сърцето на родината на шотландското уиски – Спейсайд! Сгушен в тучните хълмове на североизточна Шотландия, Спейсайд е известен с богатото си уиски наследство и живописни пейзажи. Присъединете се към нас за едно незабравимо пътешествие из този очарователен регион, където ще разгледате световноизвестни дестилерии, ще опитате изискани уискита и ще се потопите в завладяващата история и култура на производството на шотландско уиски . Отвъд дестилериите опознайте спиращите дъха пейзажи на Спейсайд. Разходете се из живописни селца и се разхождайте по бреговете на река Спей. Нашият тур ще ви отведе до пет от най-уважаваните дестилерии в региона и една около Инвърнес, всяка от които предлага уникален поглед към изкуството и науката за производство на уиски. Докато пътувате през тези дестилерии, ще откриете страстта, майсторството и иновациите, които определят уискито от Спейсайд. Постигнете по-дълбоко разбиране на културното и историческото значение на уискито в Шотландия. Ще посетим кооператива Speyside Cooperage, за да видите майстори-бъчвари по време на работа и да се запознаете с изкуството на производството на бъчви. Открийте историите и традициите, които са оформили наследството на уискито в Спейсайд.
Потопете се в магията на уискито от Спейсайд:
По време на този тур ще навлезете дълбоко в сърцето на наследството на уискито в Спейсайд. От тънкостите на процеса на дестилация до изкуството на изработката на бъчви и фините нюанси на дегустацията на уиски – всеки аспект на тази обиколка е предназначен да задълбочи вашето разбиране и удоволствие от шотландското уиски. Независимо дали се наслаждавате на деликатните флорални нотки на млад сингъл малц или на богатата сложност на отлежал продукт, всяка дегустация ще бъде откривателско пътешествие, подчертаващо майсторството и традициите, които определят уискито в Спейсайд. Присъединете се към нас за едно незабравимо изследване на чудесата на производството на уиски!
Завършете шотландското си пътешествие с посещение на завладяващата столица Единбург. Град, в който древната история плавно се съчетава с динамичната съвременна култура – драматичният му силует, доминиран от историческата крепост, кацнала на върха на Касъл Рок, подготвя сцената за едно пътуване във времето.
Пригответе да бъдете запленени от историите, вкусовете и традициите на най-доброто от Шотландия! Slàinte mhath!
Какво да очаквате:
Комфорт: Пътувайте с комфортен частен бус с шофьор. Насладете се на удобството и се потопете изцяло в атмосферата.
Персонализирано преживяване: Независимо дали сте опитен любител на уискито или любопитен начинаещ, нашият тур е удивително преживяване в малка група до 10 човека.
Експертен гид: Нашият опитен гид е страстен любител на уискито и региона Спейсайд. Той ще предостави завладяващи познания за незабравимо и информативно преживяване.
Акценти в тура:
Преживявания в дестилериите:
В Спейсайд производството на уиски е занаят, почитан от векове, с техники, предавани от поколения. Ангажиментът към качеството започва с използването на чиста изворна вода и местен ечемик. Всяка дестилерия в региона предлага задълбочено запознаване с традиционните методи, които създават уискита с отличителни и запомнящи се вкусове.
Дестилериите в Спейсайд безпроблемно съчетават иновативни технологии с дълбоко вкоренени традиции. Те са известни със зашеметяващата си архитектура и модерните съоръжения, като поставят силен акцент върху процеса на отлежаване. Използването на специално подбрани бъчви придава на уискито богат и сложен вкус. По време на посещение в която и да е дестилерия в региона, ще се запознаете с щателния процес на подбор на бъчви и ще се насладите на дегустации на най-изящните напитки.
Занаятчийското майсторство е на преден план в Спейсайд. Дестилериите тук контролират всяка стъпка от процеса на производство на уиски – от отглеждането на ечемик до управлението на бъчварници, където бъчвите се изработват ръчно. Отдадеността на занаятчийството е очевидна в богатите, плътни вкусове на уискитата. Гостите могат да разгледат традиционните етажи за малцуване, пещите за сушене на ечемик и медникарските цехове за изработка и ремонт на бъчви.
Дестилериите в Спейсайд предлагат уникален подход към производството на уиски. Независимо дали става въпрос за използването на древни техники за опушване на торф, ексклузивни довършителни процеси в бъчви или иновативни методи за отлежаване, всяка дестилерия добавя свой отличителен характер към уиски пътешествието ви.
Дегустационни сесии в Спейсайд:
Отдайте се на ексклузивни дегустации, водени от компетентни експерти. Опитайте различни уискита от Спейсайд, всяко от които има уникален характер и вкусов профил. Научете се да оценявате фините нюанси и сложността, които определят тези спиртни напитки от световна класа. Тези сесии имат за цел да подобрят оценката ви за уискитата от Спейсайд, като предоставят информация за процесите на дестилация и отлежаване. Ще дегустирате различни видове уиски – от млади и жизнени спиртни напитки до добре отлежали, сложни единични малцови уискита.
Посещение на Speyside Cooperage:
Уникално място, разположено в сърцето на уиски региона Спейсайд в Шотландия. Тази кооперация е специализирана в производството, поддръжката и ремонта на дървени бъчви, които се използват за отлежаването на шотландското уиски. Основана през 1947 г., Speyside Cooperage е единствената работеща кооперация в Обединеното кралство, която все още отваря вратите си за посетители, давайки им възможност да видят традиционните занаяти на бондарите (кооперите) в действие.
Посещение на Хайлендс- Инвърнес и Лох Нес и дестилерия от региона:
Уискито от Хайлендс и това от Спейсайд имат свои уникални характеристики и стилове, отразяващи различията в географията, климата и традициите на дестилация в двата региона. Хайлендс се характеризира с разнообразие от аромати, включително торфени и димни нотки, което го прави по-сложно и многопластово. В Спейсайд, уискито е известно със своята сладост и плодови аромати, обикновено с по-малко или никакви торфени елементи, което му придава по-лек и гладък вкус. Ще се убедите сами!
Програма:
Ден 1– Полет с Ryanair от София до Единбург. Трансфер с частен бус до град Аберлор. По пътя ще се отбием до първата дестилерия, за да дадем старт на уиски преживяването. Ще посетим най-високата и най-студена дестилерия в Шотландия, за да откриете ръчно изработения класически сингъл малц Dalwhinnie. Страстните екскурзоводи ще ви преведат през производствения процес с обиколка на емблематичната ни дестилерия, последвана от дегустация на три сингъл малца, всеки от които е съчетан със занаятчийски шотландски шоколад. След като се насладим на първите глътки качествено уиски на шотландска земя, се отправяме към мястото ни за настаняване- къща за гости на самата река Спей. Тя помещава и един от най-добрите уиски барове в региона. Свободно време и нощувка.
Ден 2- Стартираме лежерно деня, с разходки в града и покрай реката. Обядваме стабилно, защото след обяда започваме с преживяванията за деня- първата дегустация ще бъде Aberlour. Повечето Aberlour Speyside Single Malts отлежават в най-качествените бъчви от бивш американски дъб за бърбън или от бивш европейски дъб за шери, в резултат на което се получават уискита с уникален характер. Обикновено майсторите вземат уиски от всеки тип бъчва, за да създадат уиски, отлежало в двойна бъчва, което е истинска кулминация на времето, майсторството и възнаграждаващата сложност. В това дегустационно изживяване ще се запознаете с чудесен богат алкохол от ново производство, преди да преминете към експресия, създадена чрез отлежаване в двойна бъчва. След това ще деконструирате традиционни методи, като опитате две ексклузивни серии от дестилерията, след това ще изследвате серия от единични бъчви и накрая ще завършите с лимитирана серия готова версия.
Продължаваме с шедьовъра Macallan*. Oснована през 1824 г. от Александър Рийд, е една от най-прочутите и престижни марки на едномалцово шотландско уиски в света.Уискито Macallan се отличава с внимателно подбрани висококачествени дъбови бъчви, включително бъчви, подправени с шери от Херес, Испания, и американски дъбови бъчви, които придават богати вкусове и увеличават сложността. Използването на по-малки от обичайните медни казани с характерна форма осигурява по-голям контакт с медта, което допринася за богатия и плътен характер на уискито. Macallan се гордее с естествения си цвят, който се получава единствено от взаимодействието между спирта и дъбовите бъчви по време на отлежаването, и отглежда собствен ечемик на имението Ийстър Елчис, с площ от 390 акра. Известно с лимитираните и редките си издания, Macallan привлича колекционери със своите иновативни техники за съзряване и уникални селекции на бъчви. Новата дестилерия включва иновативни производствени техники, като същевременно се придържа към вековните методи, които определят процеса на производство на уиски на Macallan почти два века. Връщане обратно в Аберлоур. Нощувка.
*При невъзможност за посещение на Macallan, ще посетим Cardhu.
Ден 3- След закуска стартираме уиски преживяванията с посещение в Glenfiddich. Тя е една от малкото дестилерии за сингъл малц, които остават изцяло семейна собственост и сега е най-награждаваното шотландско уиски от сингъл малц в света – истинско отражение на новаторския характер на нашия основател, предаван от поколение на поколение. Ще научите повече за семейството смелчаци, историята на Glenfiddich и процеса на производство на уиски по време на обиколката на дестилерията. След тура следва дегустация на четири уискита.
Втората дестилерия за деня е Glenlivet. Основана през 1824 г. от Джордж Смит, Glenlivet е известна като една от първите легални дестилерии в региона и често се нарича “едно от най-емблематичните уискита на Спейсайд.” В началото Джордж Смит се сблъсква с враждебност от нелегалните производители на уиски, които не одобряват неговата легализация, но с времето Glenlivet се утвърждава като символ на висококачествено уиски.
През 19-ти век Glenlivet става изключително популярна, и дори други производители започват да използват името „Glenlivet“, за да подобрят репутацията на своето уиски. В резултат на това през 1880 г. на дестилерията е дадено правото да използва само името „The Glenlivet“, за да подчертае своята автентичност.
Продължаваме с посещение на замъка Ballindalloch*. Балиндалох е едно от най-добре запазените и красиви имения в Шотландия, наричан често “Перлата на Севера”. Намира се в областта Бенфшър, в сърцето на Спейсайд, и е дом на фамилията Макферсън-Грант от 1546 година насам. Замъкът е заобиколен от обширни градини, включително формална оградена градина, скална градина и живописни разходки край река Спей. Имението е известно и с фермата за абърдийн ангъс говеда, една от най-старите в света, създадена през 1860 година.
*Възможна е промяна в избора на замък
Връщаме се обратно в Аберлор, свободно време и нощувка.
Ден 4- След закуска се отправяме към Инвърнес и езерото Лох Нес. Разположен в северната част на Шотландия, градът е наричан “столицата на Хайлендс”. Инвърнес има богата история, която датира от древността. Близо до града се намират важни археологически и исторически забележителности, като бойното поле на Кълодън, където през 1746 г. се състои последната голяма битка на британска земя, завършваща Якобитското въстание. Градът също така е свързан с множество легенди и истории за шотландските кланове, като клан Макензи и клан Маклейн. Крал Макбет управлява Шотландия в 11-ти век и е свързан с района около Инвърнес и Лох Нес- именно тук се е състояла последната му битка. Ще посетим замъка Каудор- завладяваща и магична крепост, която е неизменно свързана с Шекспир и неговата пиеса „Макбет”. Ще посетим и Лох Нес- едно от най-известните езера в света, известно не само с природната си красота, но и с легендата за митичното чудовище Неси.
Следва посещение на дестилерията Dalmore– разположена в района на Хайлендс, близо до брега на Лох Далмор. Тя е известна със своето малцово уиски с богата и сложна ароматика и история, която датира от 1839 година. През 1867 г. потомците на клана Макензи поемат контрола над дестилерията. Една от първите им промени е украсяването на всяка бутилка The Dalmore с кралския елен – гаранция за безупречно качество.
Ден 5- Освобождаваме хотела и се отправяме към Единбург. Но преди това една задължителна спирка. Сгушен в сърцето на световната столица на малцовото уиски, Speyside Cooperage е дом на древното изкуство на бъчварството от 1947 г. насам. Това е уникална възможност да научите от първа ръка какво значение има бъчвата в процеса на отлежаване и да проследите пътя на малкия жълъд до съзряването му като величествена дъбова бъчва. Ще можете да наблюдавате работата на бъчварницата, а вашият гид ще ви обясни върху какво работят ковачите в конкретния момент, ще ви разкаже за различните забележителности на обекта и ще ви обясни употребата на различните инструменти – много от тях са останали непроменени от векове. Бъчвите, изработвани в Speyside Cooperage, са основно от американски дъб. Те имат решаващо значение за вкусовите качества на крайния продукт, тъй като дървото добавя характерен аромат и вкус на уискито. Освен производството на нови бъчви, кооперацията се занимава и с рециклиране на стари бъчви. След като бъчвите са използвани за отлежаване на уиски, те могат да бъдат ремонтирани и използвани отново или продадени на други индустрии. А черешката е дегустация на собствено 10-годишно малцово уиски Speyside.
Пристигане в Единбург и настаняване. Свободно време за изследване на този великолепен град, чиято древна история плавно се съчетава с динамичната съвременна култура – драматичният му силует, доминиран от историческата крепост, кацнала на върха на Касъл Рок, подготвя сцената за едно пътуване във времето. Сърцето на града бие по оживена улица, която се простира от тази емблематична крепост до великолепен дворец, преплитайки се през гоблен от магазини, ресторанти и исторически забележителности. Разхождайки се из Единбург, ще усетите тежестта на вековете в калдъръмените му улички и скрити затвори, където всеки ъгъл разкрива нова история. Официалната кралска резиденция с великолепните си държавни апартаменти и руините на древно абатство ви кани да влезете в обувките на минали и настоящи монарси. Междувременно ви очаква съкровищница от артефакти, които разказват за пътя на Шотландия от праисторическите времена до съвременните иновации.
Свободно време и нощувка.
Ден 6 – Ранен полет към София на Ryanair
– 50 % капаро при записване
– остатъкът се доплаща най-късно до 30 дни преди датата на заминаване
– при анулация 30 + дни преди датата на заминаване, авансовата сума се възстановява
– при анулация от 10 до 30 дни преди датата на заминаването, авансовата сума не се възстановява
– при анулация до 10 дни преди пътуването, общата сума за тура не се възстановява
– тур в малка група- до 10 човека
– турът ще се осъществи при минимален брой туристи: 7
– възможна е корекция в разпределението на програмата по дни, с оглед на текущата заетост на дестилериите
– цените на самолетните билети вкючват 20 кг. чекиран багаж и са калкулирани към октомври 2024. При капариране на тура, цените могат да бъдат коригирани, ако има промяна при самолетната компания
Съветваме Ви винаги да ползвате застраховка Отмяна на пътуване.
+359.896.500.023
office@satellitetravel.bg
Пон – Съб 9:00 – 18:00
Този сайт използва “бисквитки” и външни скриптове, за да подобри услугите, които Ви предлага.
Privacy settings
Настройки за поверителност
Toзи caйт изпoлзвa фyнĸциoнaлни „биcĸвитĸи“ и външни cĸpиптoвe, зa дa пoдoбpи Вaшeтo пpeживявaнe. Koи биcĸвитĸи и cĸpиптoвe ce изпoлзвaт и ĸaĸ те влияят нa Вaшeтo пoceщeниe, може да видите, пocoчeни влявo. Moжeтe дa пpoмeнитe нacтpoйĸитe cи пo вcяĸo вpeмe. Baшият избop нямa дa пoвлияe нa пoceщeниeтo ви.
NOTE: These settings will only apply to the browser and device you are currently using.
Форма за записване
Формулярите за запитване служат за получаване на Вашите контактни данни с цел да получите допълнителна информация за нашите оферти.
Facebook Pixel
Скрипт за маркетинг и ремаркетинг инструмента на Facebook
Google Analytics
Това е скрипт за статистика на посещаемостта от Google.